Verschil Podoloog en Podotherapeut
Podoloog en podotherapeut. Het klinket hetzelfde. Maar er is een groot verschil. Of beter gezegd: er zijn heel veel verschillen tussen een podoloog en podotherapeut. We zetten die verschillen uiteen.
Wilt u direct een afspraak maken voor podotherapie? Neem contact op met Voetzorg Maasluis. Bel ons op 010-8887702 dan plannen we de afspraak met u in.
Podoloog of Podotherapeut – opleiding
Het belangrijkste verschil tussen een podoloog en podotherapeut is de opleiding. Een podotherapeut doet een hbo-opleiding en daarna meerdere vakspecifieke opleidingen om podotherapeut te worden. Wil je podoloog worden, dan hoef je geen specifieke opleiding te doen. Je kunt dus in een steunzolen bij iemand aanmeten zonder erkende opleiding. Raar maar waar.
Podoloog of Podotherapeut – erkenning
Podotherapeut is een beschermde naam. Zonder opleiding mag je jezelf dus geen podotherapeut noemen. De naam Podotherapeut geeft jouw dus erkenning. Met die erkenning kun je klanten laten zien dat jij netjes je opleiding hebt gedaan. Wel zo prettig als jij een meting laat doen voor steunzolen.
Verschil in erkenning ook bij andere beroepen
Dit verschil komt overigens ook in andere beroepen voor. Zo mag je jezelf gewoon bouwkundige noemen. Maar geen ingenieur. Ook mag je jezelf zonder diploma gewoon aannemer, verloskundige, elekricien of makelaar noemen. Gelukkig is er rond podotherapie een verschil gemaakt: Podotherapie als erkend beroep. Podologie als niet-erkend beroep.
Podoloog of Podotherapeut – branchevereniging
Een podotherapeut mag zich aansluiten bij een brachevereniging. Een podoloog niet. Daarom heeft Voetzorg Maasluis beuwst gekozen voor aansluiting bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Zo laten we zien dat we erkend podotherapeut zijn.
Podoloog, Podotherapeut, Orthopedisch adviseur
Het verschil tussen podoloog en podotherapeut is al best verwarrend. Nog verwarrender wordt het als we het gaan hebben over orthopedisch adviseur. Want ook dat is een onbeschermde titel. Iedereen mag zich zo noemen. De term lijkt op ‘orthopedisch schoeisel’ waarmee aangepste schoenen worden bedoeld. Maar de term orthopedisch adviseur is, net als podoloog, een term die mensen zonder erkenning mogen gebruiken. Opletten dus!
Verwant aan Verschil Podoloog of Podotherapeut
Heeft u klachten waarbij voet, enkel, knie, heup of rug een rol spelen. Dan kan podotherapie mogelijk helpen. We nemen graag de tijd om uw klacht goed door te nemen. Maak een afspraak via 010-8887702 of via onderstaande knop.
Youri van Houten, Voetzorg Maasluis